Dimnik primeren za gradnjo novega doma

Dimnik je eden izmed ključnih delov vsakega doma. Oblikovan mora biti lepo in stilsko, da se lahko lepo poda k naši novi hiši. V Sloveniji se še vedno v večini odločamo za zidane dimnike, čeprav imamo na trgu odlične troslojne inox dimnike, pri katerih ni potrebno nič zidati. Nameščeni so v enem dnevu saj je njihova sesava izredno enostavna.

Dimnik, ki je zidan ima zelo dolgo življenjsko dobo. Odlično bo deloval kar celih 30 let. V zidani dimnik pa boo lahko vgradili enojni dimnik, to pomeni dimnik z eno tuljavo, na katerega bomo lahko priklopili več kurilnih naprav. Nato je tu enojni dimnik z zračnikom, kar pomeni da ima v sebi tuljavo in zračnik in je odličen za vsak dimnik.

Šamotna malta za pozidavo kurišča

Šamotna malta je primerna za izdelavo našega novega kamina, ki ga bomo imeli v dnevni sobi. Čeprav se je v preteklosti izdelovanje notranjih kaminov precej opustilo, je to zopet postalo aktualno in vedno več posameznikov, ki si želijo imeti topel in vabljiv dom, si izdela moderen ali rustikalen kamin, ki se lepo poda v različne tipe domov.

Šamotna malta je pri izdelavi takšnega kamina nujno potrebna. Navadno se dobi v svetlo rjavi barvi ali pa v sivi barvi, tako da lahko izberemo želeni odtenek, ki pa ga bomo lahko na koncu tudi pobarvali. Pri nakupu šamotne malte moramo upoštevati tudi debelino zrnja, iz katerega je izdelana. Seveda nas bo najbolj zanimalo kako visoke temperature lahko vzdrži.

Šamotna malta dobre kvalitete se lahko uporablja do 1200 oziroma 1300 stopinj Celzija. Pri izdelavi kamina moramo paziti, da se nanaša na čisto podlago. Red uporabo jo navadno zmešamo z vodo, da se lahko lepo oblikuje. Ko se nanešena malta posuši, jo moramo zgladiti z vlažno gobo, da dobimo želen končni rezultat. Neuporabljena šamotna malta ima navadno rok trajanja, ki je omejen na eno leto, zato jo moramo pravočasno porabiti.