Solarni komplet

Solarni komplet sestavljajo klasični kolektorji, povezovalne cevi, vakuumski kolektorji, priključni seti, raztezne posode, regulacija, konzule in pribor.

Poznamo različne solarne komplete. 200 litrov priporočajo za 2 do 3 osebe, 300 litrov priporočajo od 3 do 5 oseb, nad 300 litrov pa priporočajo za 5 oseb in več.

Na splošno priporočajo klasične solarne kolektorje. Enostavno je vzdrževanje in enostavnejše vgradnje. Cevne oziroma vakuumske kolektorje pa priporočajo takrat kadar je stranka omejena s površino ali imate željo tudi v prehodnem odboju, ki imajo manj sončne energije in je potrebno delno predgrevati bojler. Primerni so za sisteme s podporo ogrevanja stanovanj, saj je boljši izkoristek v slabšem vremenu.

Dolgoročno se splača investicija v sončni sistem. Solarni komplet vam bo zelo znižal račun za elektriko, pripravo tople sanitarne vode in ogrevanja. Solarni kompleti so različni in ravno tako cene.

Solarni komplet vključuje vso potrebno opremo za povezavo različnih komponent. Lahko pride dobrodošel kakšen dodatek.

Avtomobilski akumulator je zelo pomembna komponenta. Njegova naloga je, da shranjuje električno energijo in napajanju porabnikov. Avtomobilu je po navadi priložen akumulator. Le ta mora biti dobro prilagojen svoji vlogi. Prilagoditi se mora tudi solarnim celicam s svojo kapaciteto in napetostjo. Izbira je odvisna tudi od potrebe uporabnika. Posebno pa priporočajo 12 – voltni akumulator, saj bo dobro odgovoril na potrebe voznika. Mora pa ponujati zadostno kapaciteto in deluje tako, da lahko preživi stalne cikle praznjenja in polnjenja. Akumulator, ki je vstavljen v vozilo, običajno ustreza tem merilom.

Avtomobilski akumulator ima svojo življenjsko bodo. Skladiščenje mora biti pri temperaturi 15 stopinj, nikoli pa več kot 25 stopinj, čeprav je le kratkoročno.

Pri odstranjevanju akumulatorja iz vozila moramo biti zelo pazljivi. Suho in hladno mesto je primerno za shranjevanje akumulatorja. Avtomobilski akumulator mora biti popolnoma napolnjen. Dopolniti ga morate na vsaka dva meseca.

Korozijo je treba očistiti, saj predstavlja varstveni riziko in lahko slabo vpliva na akumulator.

Terminale in konektorje je potrebno zdrgniti z raztopino jedilne sode in vode. Potrebno je nanesti tudi mast proti koroziji..