Cenovno ugodne toplotne črpalke

Pri izbiri ogrevalnega sistema gotovo ne želimo pretiravati z varčevanjem. Obstajajo cenovno ugodni sistemi, ki na dolgi rok ponujajo neverjetne prihranke, a takšne rešitve se seveda hitro izkažejo za neustrezne. Zanesemo se lahko le na preizkušene in uveljavljene opcije, pri katerih vemo, kaj lahko pričakujemo. Na ta način pa znamo najti tudi zelo ugodne ponudbe, ki lahko zagotovijo popolno zadovoljstvo na dolgi rok – to je pogosto toplotna črpalka, cena pa je pri takšnih rešitvah glavni adut.

V izhodišču toplotna črpalka sicer ne bo zelo poceni, saj bo treba gotovo pripraviti nekaj tisoč evrov za nakup in montažo naprave. Pri tem je sicer veliko odvisno od tipa črpalke – toplotna črpalka za sanitarno vodo je lahko zelo enostavna in ugodna, ne da bi morali s tem žrtvovati njeno zanesljivost ali zmogljivost. Prav tako lahko dober učinek pričakujemo od cenejših toplotnih črpalk za ogrevanje prostorov, če imamo stanovanje dobro izolirano in dovolj majhno, da bo za ogrevanje zadoščala že osnovna toplotna črpalka zrak voda. Toplotna črpalka za sanitarno vodo sicer postavlja svoje zahteve, a običajno ne višjih kot veljajo za ogrevanje prostorov.

Upoštevati je treba še to, da stroškov ne predstavlja le toplotna črpalka, cena je odvisna tudi od montaže, ki lahko včasih zahteva veliko dela in truda. Cenovno ugodne toplotne črpalke se lahko izkažejo za precej drage, če moramo po nakupu opreme doplačati tudi montažo, obratno pa lahko ugotovimo, da je kakšna črpalka tudi zelo ugodna, če jo je možno enostavno namestiti na svoje mesto.

Seveda pa se toplotna črpalka za sanitarno vodo ali ogrevanje prostorov kot cenovno ugodna opcija izkaže na dolgi rok. Če upoštevamo dejanske stroške za ogrevanje skozi leta uporabe, je najcenejša opcija gotovo prav toplotna črpalka. Cena je v primerjavi z alternativnimi ogrevalnimi sistemi bistveno nižja, že po nekaj letih s prihranki upravičimo višjo začetno investicijo.