Enostavno do učinkovite zaščite intelektualne lastnine

Da ne bomo izpostavljeni zlorabam svoje intelektualne lastnine, moramo to ustrezno zaščititi. Na srečo so postopki na tem področju večinoma enostavni, takšna je predvsem registracija blagovne znamke v Sloveniji, zelo enostavni pa so tudi nekateri drugi postopki na področju avtorskega prava, saj nekatere pravice veljajo kar samodejno.

Seveda pa se bo treba še vedno dobro posvetiti opravilom, ki nas čakajo. Registracija blagovne znamke v Sloveniji zahteva izvedbo postopka, ki vključuje oddajo prijave znamke na Uradu RS za intelektualno lastnino, hkrati pa nastanejo tudi določeni stroški, na katere seveda ne smemo pozabiti. Blagovne znamke sicer ne postavljajo posebnih zahtev pri registraciji, izbrati je treba le nekatere lastnosti, predvsem geografsko področje zaščite in klasifikacijske razrede, v katerih želimo pravice koristiti. Glavno oviro predstavlja registracija blagovne znamke v Sloveniji tistim, ki pričakujejo, da bodo vse opravili kar brez stroškov – treba bo pripraviti vsaj 250 evrov, v primeru obsežnejše zaščite pa lahko strošek hitro močno naraste.

Za enostavnejši in cenejši postopek je smiselno pogledati na področje avtorskih pravic. Te seveda ne pokrivajo enakih vsebin kot blagovne znamke, a jih lahko omenimo kot primer samodejno veljavnih pravic. Ni se treba ukvarjati s pravnimi postopki, niti obiskovati urada za intelektualno lastnino, za nameček pa te pravice veljajo tudi v primeru, da jim ne namenimo niti centa svojega denarja.

Nekoliko bolj kompleksen postopek je pri zaščiti konkretne inovacije, patenti namreč zahtevajo natančno opredelitev in določitev številnih podrobnosti. A ker inovacije patenti tudi zelo dobro ščitijo in omogočajo odličen izkoristek pri uporabi v svoji dejavnosti, se splača temu postopku nameniti dovolj pozornosti in denarja. Na srečo tudi na tem področju poznamo zelo elegantno rešitev – da za inovacije patenti ne bodo prevelika ovira ali nevšečnost, poskrbijo patentni zastopniki, ki povsem poenostavijo vse postopke na tem področju, tudi ugotavljanje morebitnih kršitev in uveljavljanje pravic.