Inovativne rešitve za ogrevanje manjših stanovanj

V manjših stanovanjih si lahko pri izbiri ogrevalnega sistema privoščimo nekaj več svobode. Bolje rečeno, lahko se posvetimo drugim prioritetam, ki odločajo o tem, kako zadovoljni bomo pri koriščenju ogrevanja. Najbolj privlačne so nekatere inovativne rešitve, med katerimi bržkone izstopa IR ogrevanje z infra paneli. Ta možnost je kot nalašč za manjša stanovanja.

Že z vidika cene se izkaže, da bo smiselno manjše površine ogrevati na tak način. Manjše prostore lahko učinkovito ogreje že en sam IR panel, kar pomeni, da bo izhodiščna investicija v opremo zelo nizka. Potrebovali bomo le nekaj panelov, ki bodo morda stali le okoli 200 evrov na kos. Ker zagotavljajo IR paneli ogrevanje brez kakšnih omembe vrednih dodatnih elementov, je ta neznatni strošek tudi največji delež začetne investicije. Infra paneli predstavljajo glavnino stroškov, preostanek pa bo treba nameniti še za termostat in morda za druge opcije upravljanja sistema, nekaj pa prihranimo še za montažo in povezavo sistema. Če gre za manjše stanovanje, bodo torej IR paneli ogrevanje zagotovili že z minimalnim številom elementov in posledično z minimalnimi stroški.

V manjšem stanovanju so za nameček infra paneli zelo učinkoviti. Zelo dobro lahko načrtujemo sestavo in postavitev sistema, da bodo posamezni paneli kar najbolj učinkoviti, prostori pa kar najbolje ogrevani. Na ta način lahko zagotovimo tudi dolgoročno varčnost in učinkovitost sistema, kar spet pomeni nizke stroške. Pri uporabi na dolgi rok se elektrika izkaže za najboljšo izbiro, saj gre za cenovno ugoden vir energije, ki je za nameček čist in zanesljiv.

Za piko na i pa lahko z IR paneli ogrevanje manjšega stanovanja uredimo kar sami. Seveda tak projekt zahteva nekaj spretnosti in znanja, še posebej pa se je treba spoznati na električni sistem stanovanja, a za kakšne enostavnejše izzive pri tem gotovo lahko poskrbimo kar sami. Še posebej, če na ta način z ogrevalnim sistemom opremljamo vikend ali podoben objekt, ki je le v občasni uporabi.