Pred vgradnjo talnega ogrevanja

Talno gretje je priljubljena izbira za ogrevanje prostorov, pogosto pa je lahko tudi zelo elegantna rešitev, ki v primerjavi z alternativnimi možnostmi prinaša kar nekaj dobrodošlih prednosti. Res pa je, da se lahko v nekaterih primerih vgradnja takšnega sistema nekoliko zaplete, če prej ne poskrbimo za nekatere druge opravke. Veliko je odvisno od tega, kakšen sistem talnega ogrevanja pravzaprav izberemo.

Toplovodno talno gretje

Jasno je, da bo za toplovodno talno ogrevanje ključno vlogo igrala vodovodna instalacija. V novogradnjah ureditev takšnega sistema ne prinaša velikih težav, saj se lahko vodovodna instalacija poljubno prilagaja, ko je stavba še v fazi načrtovanja. Je pa vgradnja takšnega sistema nekoliko zahtevnejša, ko so prostori že končani, če prej nismo mislili na to opcijo. V tem primeru bo treba namreč morda močno posegati v stavbo, čisto možno pa je, da se vgradnja toplovodnega talnega ogrevanja sploh ne bo izplačala in bo bole izbrati kakšen drug sistem. Po drugi strani pa je možno tudi, da je vodovodna instalacija dokaj primerna za vgradnjo talnega ogrevanja, tudi če ta v izhodišču ni bila predvidena. Vse je odvisno od konkretnih okoliščin.

Električno talno gretje

Priljubljena alternativa je talno ogrevanje na elektriko, ki pri vgradnji in pripravi nanjo prinaša nekaj manj težav. Vodovodna instalacija sploh ne vpliva na to, ali bomo takšno ogrevanje lahko vgradili ali ne, izjemoma lahko postavi zgolj omejitve glede globine namestitve grelnih teles, a večinoma tudi to ni nikakršen problem.

Električno talno gretje omogoča zelo enostavno vgradnjo tudi v končane prostore, čeprav bo treba odstraniti pohodno površino in to nato izdelati na novo. Pred vgradnjo takšnega sistema moramo paziti le na to, da najdemo enostavno rešitev za povezavo sistema v električno omrežje, kar pa je običajno bistveno lažje kot iskanje povezave z vodovodnim omrežjem. Vseeno se lahko pojavi kakšna ovira, tako da se splača načrtovati vnaprej.