Življenjska doba in garancija za IR ogrevanje

Pri vseh sistemih ogrevanja smo pozorni tudi na predvideno življenjsko dobo. Želimo seveda zagotoviti kar se da dolgotrajno delovanje sistemov, sploh če gre za učinkovite in varčne sisteme, ki prav na dolgi rok najbolj pokažejo svoje prednosti. To velja tudi za IR ogrevanje, ki postaja vedno bolj priljubljeno tudi med zahtevnejšimi uporabniki – obljublja namreč dolgo življenjsko dobo, enostavno vzdrževanje in dolgoletno garancijo.

Posamezni IR grelni paneli imajo življenjsko dobo do 30 let. Ta številka pa ne pomeni, da ne bodo paneli te dobe doživeli in preživeli, prav tako ni nujno, da bodo sploh zdržali do takrat. Veliko je odvisno od tega, katere panele izberemo, kako jih namestimo, kako jih uporabljamo in kako jih vzdržujemo. Le kakovostni izdelki bodo s primernim vzdrževanjem dosegli in presegli 30 let uporabe. Čas se pogosto šteje tudi v uporabi, v tem primeru je ocenjena življenjska doba za panele okoli 100.000 ur delovanja.

Seveda nekateri IR grelni paneli obljubljajo tudi daljše, morda pa celo krajše življenjske dobe. Nenazadnje imamo veliko izbire, kupimo lahko izdelke industrijske kakovosti, lahko pa se zadovoljimo tudi z nizkocenovnimi paneli, ki niti ne skrivajo kratke pričakovane življenjske dobe.

Garancija za IR panele

Če bi radi IR ogrevanje v optimalni zmogljivosti in učinkovitosti brezskrbno koristili čim dlje, moramo seveda izbrati kakovostne elemente. Ti imajo navadno vključeno tudi dolgoletno garancijo proizvajalca ali prodajalca.

IR grelni paneli imajo običajno vsaj pet let garancije, pogosto pa tudi osem ali več let. Pomembno pa je, da se pozanimamo o garancijskih pogojih. Garancija namreč ne velja kar v vsakem primeru, temveč moramo najprej zagotoviti, da se paneli uporabljajo v skladu s predpisanimi pogoji. Verjetno bo treba zagotoviti profesionalno montažo, pa tudi primerne razmere za delovanje. Če se namestitve panelov lotimo sami, že v izhodišču zavržemo možnost uveljavljanja garancije za IR ogrevanje.